RUIMTE VOOR PERSOONLIJK ONDERNEMERSCHAP

Waarom werken we? Om den brode, allicht. Zo gezien draait het bij arbeid om een ruil: iemand gebruikt je tijd, je werkkracht, je denkvermogen en daar krijg je een vergoeding voor. De hamvraag is: wat krijg je in ruil voor wat ze van je nemen? Zo is decennia lang naar werk gekeken. Als een transactie. Vandaag nog.

“Een schip is veilig in de haven. Maar dat is niet waar schepen voor gemaakt zijn.”

— William Shedd

Geefcultuur

We kunnen ook naar werk kijken, niet vanuit het perspectief van ‘nemen’, maar van ‘geven’. Stel je even voor dat al wat je op je werk doet gezien wordt als iets dat je elkaar geeft. De ontvanger van je ‘gift’ kan een klant zijn, een collega, een externe partner.

In een geefcultuur is het uitgangspunt: ik ben hier om het leven van anderen en van mezelf te verrijken, door in te zetten wat ik kan geven, vanuit wie ik ben en wat ik kan.

Persoonlijk ondernemerschap is precies die manier van geven. Je voegt iets toe, niet vanuit moeten maar vanuit willen. En in je bijdrage zit altijd een verrassingselement, omdat je op een bijzondere manier inspeelt op de behoeften van je klant, collega of andere relatie.

Niet alleen high potentials, iederéén kan een persoonlijke ondernemer zijn. De bediende aan het loket, de kassierster aan de kassa, de medewerkster aan het onthaal, de heftruckchauffeur in het magazijn. Elke job heeft dat potentieel.

Je wordt er gelukkiger van

Waarom je je nek zou uitsteken? Omdat je er gelukkiger van wordt.

  • Het voelt goed als je ziet groeien wat je probeert tot stand te brengen.

  • Je werkt vanuit je kracht, zodat je niet alleen energie geeft, maar ook krijgt. Dat geeft zelfvertrouwen, je hebt het gevoel dat je ertoe doet.

  • Je inspireert anderen door je authenticiteit, wat leidt tot prettige samenwerkingsrelaties.

Wie niet geeft om te krijgen, maar om het geven zelf, wordt genereus bedeeld. Toch?

Vertrouwen, ruimte en ondersteuning

Als het dan zoveel voordelen biedt, waarom is niet iedereen dan meer ‘ondernemend’? De belangrijkste reden waarom mensen in organisaties niet authentiek willen of durven zijn, is angst. Laat je jezelf zien, dan kun je gekwetst worden. Maar die angst is vaak niet gegrond.

Onthutsend toch, als we bedenken dat enthousiasme, verlangen om te ontdekken en te creëren eigenlijk de natuurlijke staat van de mens is. Kijk naar kinderen: hoe ze leren, onderzoeken, scheppen. Bij te veel volwassenen is die ondernemingszin ondergesneeuwd geraakt. Soms onder een diepe laag. Te veel mensen leven onder hun maat.

En toch kan het anders. Geef ondernemende mensen drie dingen: vertrouwen, ruimte en ondersteuning. En zie wat er ontstaat. Persoonlijk ondernemerschap is een van de succesfactoren van de toekomst, voor je persoonlijk leven en voor de groei van je organisatie.

Ben je op zoek naar ondersteuning in je persoonlijk ondernemerschap? Of wil je in je organisatie het intern ondernemerschap versterken? Bel of mail me gerust. We verkennen samen je vraag en het ideale antwoord erop.