ORGANISATIECULTUUR IN VERANDERING

Cultuur is de manier waarop het er bij ons aan toe gaat. Hoe gaan we om met vragen van klanten? Hoe reageren we op elkaar? Wat wordt gewaardeerd? Wat kan hier niet? Hoe nemen we beslissingen? En wie neemt het op zich als het anders uitdraait?

Cultuur gaat over gedrag van mensen

Cultuur verandert. Meestal geleidelijk, soms met schokken. De aanleiding is bijna altijd een zichtbare verandering. Een nieuwe strategie, nieuwe doelgroepen, samenwerking met externe partners, een vernieuwing in producten- of dienstenaanbod, nieuw management.

Dan rijst de vraag of we met de huidige cultuur de nieuwe uitdagingen met succes kunnen aangaan.

Een verandering van cultuur betekent dat nieuwe waarden meer leidend worden. Misschien is er meer resultaatgerichtheid nodig, of vraagt de toekomst meer vertrouwen en onderlinge verbondenheid? Of je zit als bedrijf in een evolutie die meer creativiteit vraagt. Of meer structuur?

Betrokkenheid nodig

Cultuur doordringt strategie, structuur, processen, mensen, stijl, competenties.

Welke verandering je ook kiest, altijd zal een draagvlak bij alle medewerkers nodig zijn. Want cultuur gaat over gedrag van mensen. En dat veranderen is lastiger dan een nieuw organogram tekenen. Daarvoor is betrokkenheid nodig.

Een cultuurverandering uittekenen en realiseren, die je team beter in staat stelt met succes de nieuwe ambities waar te maken, is een traject dat tijd en een doordachte aanpak vraagt.

Interesse om de mogelijkheden te verkennen? Bel of mail me. Dan bespreken we wat past in jouw cultuurtraject.